Tandställning

En tandställning kan se ut på flera olika sätt och den kan antingen separera, flytta eller skjuta tänderna i rätt riktning. En anpassad tandställning just för dig bidrar till ett jämnt och väl fungerande bett samt en bättre tandhälsa i allmänhet vilket ökar ditt välbefinnande och självförtroende.

Tandställningen kan bli din bästa vän när du behöver reglera dina tänder. För dig med snedställningar i tandraden, över- eller underbett, glest mellan tänderna och ojämnt bett med en överkäke som inte matchar underkäken är tandställning förmodligen din räddning. Många av dessa problem kan leda till svårigheter att tugga, huvudvärk och i extrema fall även svårigheter med talet. En tandställning bidrar till ett jämnt och väl fungerande bett samt en bättre tandhälsa i allmänhet vilket ökar ditt välbefinnande och självförtroende. Toothie har tandställningar för olika behov och inte bara för dig som har fysiska besvär utan även för dig som endast önskar snyggare tänder för att kunna le med stolthet. De finns i många olika varianter och modeller och vi skräddarsyr en tandställning som passar dig efter noggrann diagnostik och med moderna instrument och metoder. 

Vad är en tandställning?

Idag finns många olika typer av tandställningar och det som de har gemensamt är att de justerar dina tänder eller käke för att öka den strukturella funktionen samt ger dig rakare och snyggare tänder. En tandställning kan se ut på flera olika sätt och den kan antingen separera, flytta eller skjuta tänderna i rätt riktning. Ofta binder en tandställning ihop tänderna så att de kan påverkas tillsammans tack vare en vajer som sitter fastspänd i fästen på varje tand. Så fungerar en klassisk räls. Vajern kan spännas olika hårt och justeras successivt vilket leder till en effektiv förflyttning av dina tänder. Det finns även tandställningar som sitter i gommen och som enkelt kan sättas in och tas ut och som har formats av en ortodontist för att utgöra en specifik kraft mot tandraden. En annan variant för tandställning är s.k. ”Aligners” eller ”osynlig tandställning” där man flyttar tänderna med hjälp av en serie individuellt utgjutna skenor. Alla skenor i den individuellt utformade serien ser olika ut med små skillnader och anpassningen i avgjutningarna gör att tänderna flyttar på sig successivt.

Varianter och material

Den vanligaste tandställningen som de flesta känner till är den traditionella ”rälsen” med en metallvajer som spänns fast i fästen på varje tand med hjälp av små gummiringar (O-ringar). Denna typ av tandställning kallas för buckal tandställning. En annan variant finns av samma typ där vajern sitter direkt igenom fästet på varje enskild tand och ej behöver O-ringar för att spännas fast. Den sistnämnda varianten minimerar behandlingstiden men även den traditionella är effektiv i sin funktion och bägge är att rekommendera för dig som behöver större åtgärder.

Linguala tandställningar fungerar enligt samma princip som de traditionella med en fastspänd vajer men fästs istället bakom tänderna, på insidan vilket gör den i princip osynlig. Detta är ett alternativ för dig som inte gärna vill att tandställningen ska synas för din omgivning.

Det finns numer även transparenta modeller av tandskenor som i princip är osynliga när du använder dem. Fördelen med dessa skenor är även att de kan tas ut vid måltider och även när man borstar tänderna. 

Tandfasader finns för dig som önskar ett snyggare leende med till synes rakare och vitare tänder. Materialet är oftast porslin och de appliceras under behandling av tandläkare ovanpå på dina befintliga tänder. För dig med missfärgningar eller allmänt slitna tänder kan detta vara ett bra alternativ för att du ska känna dig nöjdare med ditt leende.

För dig som är allergisk eller har specifika krav på färg finns våra tandställningar i olika material, bl.a. i titanium för den som är nickelallergisk. Trots sin lätta vikt är de lika starka som de traditionella tandställningarna i stål men har också ett högre pris p.g.a. materialet. Andra tandställningar är överdragna med guld vilket dels kan skydda dig mot allergier men också kan vara att föredra p.g.a. sin färg. 

Tandställning före, under & efter

Före insatt tandreglering gör vi en noggrann undersökning med röntgenbilder och övriga diagnostiska verktyg för att få fram din profil och anpassa tandställningen efter just dina behov. En tandläkare tar fram en specifik genomförandeplan för regleringen av dina tänder. Ibland kan tandläkaren behöva avlägsna tänder för att ge plats för planerade justeringar i din tandrad. Din totala behandlingstid kan bli allt från ett halvår upp till 2 år beroende på omfattningen av dina problem samt typen av tandställning du har fått insatt. Du behöver med jämna mellanrum träffa din tandläkare för att justera regleringen och successivt öka spänningen i vajern eller kraften mot tandraden respektive käken. Det är viktigt att följa din tandläkares ordinationer då resultatet i mångt och mycket avgörs av hur noggrann du är med att följa behandlingsplanen och det är extra viktigt att rengöra ordentligt under tiden du har tandställning eftersom vissa typer tenderar att samla smuts och bakterier. Efter behandlingen tas tandställningen ut och det är vanligt att du får fortsätta med en enklare variant av tandskena, främst för att tänderna ska hållas kvar på sin nya plats. Här är det extra noga med användningen och att du följer rekommendationerna från din tandläkare.

Toothie förenklar behandlingen för tandreglering. Du använder Toothie kostnadsfritt för den initiala konsultationen. Här kan du också ta del av din behandlingsplan och via appen göra besök för dina kontroller under behandlingsperioden, allt för att nå önskad resultat.

Tandställning för både för barn och vuxna

Många har föreställningen om att tandreglering är en behandling som endast lämpar sig för barn och ungdomar. Fel, tandreglering är ett bra alternativ för patienter som vill ändra sitt bett och sitt leende oavsett ålder och förutsättningar.

Det blir allt vanligare att vuxna också önskar få tandställning för att justera sina tänder och det finns inga hinder för goda resultat. Hos barn är den ideala tiden för behandling mellan 10 och 14 års ålder. Tack vare att benremodellering sker även hos vuxna blir det aldrig för sent att påverka positionen av tänder eller käke. I vissa åldrar kan det vara mer känsligt med utseendet och likaså kan det vara önskvärt att tandställningen ej är i vägen eller syns inom vissa yrken och branscher. Idag finns alternativ till den traditionella rälsen och vi kan applicera en tandställning som inte syns för omgivningen. Det finns förutom vissa transparenta tandskenor, linguala tandställningar som fästs på insidan av tandraden och gör det omöjligt för andra att se den. På Toothie hjälper vi gärna vuxna liksom barn och vi ser till att anpassa våra behandlingar för dina önskningar och behov oavsett ålder. Vi tar helt enkelt fram det bästa alternativet av tandreglering för dig.

Skötsel av din tandställning

Med tandställning är det extra viktigt med munhygienen eftersom matrester och bakterier lätt ansamlas och kan bilda karies och skador på ditt tandkött samt missfärgningar. Var noga med att borsta tänderna med en mjuk tandborste efter varje måltid och se noga efter så att ingenting har fastnat runt tandställningen eller mellan tänderna. Du bör även undvika mat och dryck som innehåller mycket socker liksom alltför hårda bitar som kan skada din tandställning. Fråga din tandläkare hos Toothie hur du ska sköta din tandställning för att få bästa möjliga resultat. Vi finns alltid tillgängliga för dig och istället för att chansa kan du få snabba svar om hur du bör gå tillväga i olika situationer och vilka val som lämpar sig bäst för dina tänders skull.

Vad kostar det med tandställning?

Linguala tandställningar som fästs på insidan av tandraden är något dyrare än de traditionella, buccala tandställningarna. Vissa material och nya modeller eller specifika behandlingar är dyrare än andra men vi på Toothie kan erbjuda dig alternativ som motsvarar dina förväntningar på pris. I Sverige är tandregleringen statligt subventionerad för barn fram till året du fyller 23 och som barn betalar du därför ingenting för din tandställning. Men det krävs att du har större behov av bettkorrigeringar för att detta ska godkännas som kostnadsfri behandling. Som vuxen får du räkna med att betala själv för hela din behandling om du inte har kraftiga felställningar eller skador eftersom kostnaden då delvis kan täckas av det statliga tandvårdsstödet och betalas ut från Försäkringskassan. Kontakta oss på Toothie för att få en idé om din totala kostnad utefter dina behov och förväntningar. 

Genom vår unika digitala plattform och digitala verktyg kan vi erbjuda dig en behandling med ”Aligners” till en mycket lägre kostnad tack vare att vi kan digitalisera en del av din behandling, minska antal besök till din fysiska klinik och därmed även minska klimat påverkan.

Påbörja din behandling med Toothie

Våra tandläkare och står redo för att ta sig an uppdraget att ge dig bästa möjliga tänder efter en anpassad tandreglering för just dig. Ladda ner appen i din telefon och öppna ett ärende hemifrån så kan vi tillsammans gå igenom processen för att du ska få den hjälp du behöver. Vi finns tillgängliga 365 dagar per år och kan träffa dig var du än befinner dig. Vi vill att du ska känna dig trygg i Toothies händer och vi vill slå hål på negativa myter om tandläkaren och ge dig en positiv upplevelse med goda resultat. Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till oss, direkt via appen.

toothie-download-appstore-googleplay

Prova Toothie redan idag!

  • Videosamtal med Leg. Tandläkare
  • Gratis för barn och ungdomar
  • Öppet alla dagar 07:00 - 22:00

Skaffa appen

toothie-App Store-downloadtoothie-Google Play-download