Tandvårdsrädsla

Tandvårdsrädsla, eller tandläkarskräck är mycket vanligt. Flera faktorer kan orsaka detta bland annat dåliga erfarenheter hos tandläkare. Ju längre tiden går, desto fler problem kan uppstå. Så oavsett vad som driver din tandläkarskräck är det alltid bra att samtala med en tandläkare om dina problem. Att bota tandläkarskräck kan kännas som en omöjlig uppgift, men man kan lösa det tillsamman med sin tandläkare.

Tillhör du den stora skaran människor som känner ett starkt obehag inför allt som har med tandläkarbesök att göra? Du är inte ensam. Tandvårdsrädsla, eller tandläkarskräck som det kallas i folkmun, är vanligt. De flesta vuxna känner mer eller mindre obehag inför ett tandläkarbesök. Ungefär 10 procent av alla barn känner obehag inför ett tandläkarbesök. Så många som fem procent av alla vuxna i Sverige är så rädda för att gå till tandläkaren att de aldrig ens besöker en tandvårdsklinik. Då kallas tillståndet för tandvårdsfobi. Ju längre tiden går, desto fler problem kan uppstå. I takt med det kan tandvärk och andra besvär starta, vilket ytterligare kan förstärka skräcken hos den drabbade.

Att bli kvitt tandläkarskräck kan kännas som en omöjlig uppgift, men det går. Det finns faktiskt tandläkare för tandläkarskräck som arbetar aktivt för att skapa en extra lugn och trygg miljö för patienten. Med rätt metoder och rätt tandläkare kan du lära dig att hantera tandläkarbesöken.

Vad är tandvårdsrädsla?

Vad är tandläkarskräck? Idag brukar man kalla tandläkarskräck för tandvårdsrädsla. Orsakerna bakom kan vara flera.

 • Dåliga erfarenheter – Många är rädda för tandläkaren på grund av dåliga erfarenheter av tandvård tidigare i livet. Om du har gått länge med tandvärk eller något annat tandrelaterat problem kan det vara skönt att höra att tekniken har tagit stora kliv framåt under de senaste åren. Om du är spruträdd finns andra alternativ för bedövning. Om du tyckte att tandläkaren behandlade dig dåligt bör du veta att kunskapen om tandläkarrädsla idag har utvecklats mycket. Medvetenheten bland de flesta behandlare är idag mycket stor. Om du är orolig för att få fula lagningar i tänderna ska du veta att fyllningarna idag knappast går att skilja från den riktiga emaljen.
 • Läkare överlag – Många är överlag oroliga inför ett besök på vårdcentralen, hos tandläkaren och andra vårdinstitutioner. Det kan grunda sig i fördomar om att vissa läkare är känslokalla och inte bryr sig eller har tid att möta patientens oro. Om du har dåliga erfarenheter av denna typ av läkare sedan tidigare kan du ha svårare för att besöka tandläkaren.
 • Nålfobi – Vissa människor med tandläkarskräck skyr nålen på bedövningssprutan allra mest.
 • Ljud och dofter – Ljudet av borren och doften av kliniskt rena metallredskap kan skapa obehag hos många.
 • Bedövningsrädsla – Om du någon gång har haft svårt att andas eller svälja kan du uppleva själva bedövningen som obehaglig.
 • Rädd för att ha ont – För inte så många årtionden sedan var det nästan en omöjlighet att genomföra en komplett tandvårdsbehandling helt utan smärta. Idag ser det annorlunda ut, men skräcken sitter kvar.

Oavsett vad som driver din tandläkarskräck är det alltid bra att samtala med en tandläkare eller tandhygienist om dina problem. Då kan ni tillsammans komma till ro med problemet och ta itu med eventuella frågetecken och orosmoment.

Alla kan drabbas

Tandläkarskräck förekommer hos både vuxna och barn. Man kan lida mer eller mindre av detta. Barn tenderar att leva mer i nuet och behöver dessutom inte informeras om besöket förrän några dagar i förväg. På så sätt får barnet lagom tid på sig för mental förberedelse. Att vara vuxen med tandläkarskräck kan kännas pinsamt. Men glöm inte bort att det i hjärnan är en fullt rationell skräck.

Går rädslan för tandläkare att bota?

Att ta steget och kontakta tandvården för att boka en tid är ofta det svåraste för en person som lider av tandläkarskräck. Se till att boka en tid på dagen då du känner dig som bäst. Kanske en fredag före lunch eller när du inte har några bokade möten efteråt? Ge dig själv gott om tid i schemat för att ta dig till och från tandläkaren. Stress är det sista du behöver.

När du väl bokar en tid hos tandläkaren är det av största vikt att du berättar om din tandläkarskräck. När tandläkaren och medarbetarna på kliniken vet om att du är nervös inför besöket kan de hjälpa dig på bästa sätt. Berätta i detalj om vad du tycker är obehagligt och om eventuella tidigare erfarenheter som har orsakat problemen. Första besöket behöver inte innebära något annat än en diskussion om din situation. Tillsammans kan ni komma fram till vilket nästa steg blir, helt efter dina behov och vad du känner att du klarar av.

När du väl ska genomföra en behandling hos tandläkaren finns det många saker som du och din tandläkare kan göra för att minska stressen och oron du känner under besöket.

 • Gå igenom behandlingen i förväg – Det är viktigt att du som är tandvårdsrädd får känna att du har kontroll på situationen. Den känslan får du lättare om du vet hur besöket kommer att se ut. Gå igenom de olika stegen i behandlingen med din tandläkare.
 • Kom överens om ett tecken som betyder ”stopp” – Om du vet att du har kontroll över situationen och närsomhelst kan ge tandläkaren tecken att avbryta behandlingen för ett par minuters paus, blir det lättare att slappna av. Kom ihåg att du alltid har kontroll över situationen och när som helst kan bestämma dig för att det är dags att sluta.
 • Tänk på något annat – Planera logistiken för nästa stora högtid, lös ett svårt mattetal eller försök att vifta på en tå i taget. Om du lyckas få hjärnan att fokusera på något annat än att du ligger i en tandläkarstol kan du lättare slappna av i kroppen.
 • Öva på avslappningstekniker – Att öva på att slappna av under pressade situationer kan man ha nytta av vid många tillfällen i livet. Ofta kan olika typer av andningsövningar eller muskelavslappning vara effektivt för tandläkarrädda som besöker en tandvårdsklinik..
 • Ta den smärtlindring som erbjuds – Du ska inte ha ont när du är hos tandläkaren. Bedövning kan hjälpa dig att hantera behandlingar som redan känns obehagliga på andra sätt än med smärta. Om du är spruträdd kan du få hjälp att hantera det. Med bedövningssalva känns inte sticket från sprutan.
 • Ta lugnande medicin – Det är svårt att motarbeta kroppens egna instinkter, även om det går med stark vilja, rätt kunskap och mycket jobb. I vissa svåra fall kan man lösa problemen med tandläkarskräck med lugnande medicinering. Att fokusera på att bota tandläkarskräck i ett akut läge med stark tandvärk eller annat akut tandproblem går oftast inte. I extrema fall kan en person med tandläkarskräck behöva sövas. Lugnande medicinering kan i lindrigare fall hjälpa lika bra.

  Det är viktigt att veta att det inte är något nederlag att använda sig av nedsövning eller lugnande medel om man känner stark oro inför ett tandläkarbesök. Tandläkare stöter på människor med tandläkarskräck varje dag och arbetar aktivt för att ge dig den bästa vården i just din situation.

Värt att tänka på är att det finns speciella kliniker för tandläkarrädda. Man kan alltså säga att det finns tandläkare för tandläkarskräck. Försök att bygga upp en relation med din tandläkare. Tandläkaren ska vara en person som du känner dig trygg med. För människor med tandläkarskräck är det ofta viktigt att träffa samma tandläkare vid varje besök.

Om du bestämmer dig för att ta tag i din tandläkarskräck och pratar med din tandläkare om dina problem kan ni tillsammans skapa nya, positiva upplevelser om tandvård. Dessa kan du sedan ta med dig inför framtida, tandvårdsrelaterade händelser och problem. På så sätt kan du bli av med din tandvårdsrädsla.

Toothie är perfekt för dig med tandläkarskräck

Om du har svårt för att ta steget och gå till tandläkaren kan ett första besök via Toothie i mobilen vara en bra lösning. Toothie kan fungera som en perfekt tandläkare för dig med tandläkarrädsla. Hos Toothie får du rådgivning av en legitimerad tandläkare eller legitimerad tandhygienist direkt i mobilen. Du som patient får full kontroll över din vård och deltar aktivt genom att fylla i frågeformulär och vara med i videomöten. För en person som lider av tandläkarskräck kan själva mötet vara en tung sak att ha framför sig. Genom att slippa göra ett fysiskt besök sparar du både tid, pengar och energi. Du slipper stiga in i väntrummet hos en tandvårdsklinik, känna lukten som påminner dig om dina äldre dåliga erfarenheter hos tandläkaren eller höra ljudet av en tandläkarborr/sug. Första besöket handlar oftast bara om att prata.

Toothie finns tillgängliga dygnets alla timmar och de är först ut på marknaden för tjänsten med tandläkare i mobilen via en app. Hos Toothie får du svar på dina frågor som rör tandvård och kan fråga precis vad du vill inom ämnet. För en person med tandvårdsrädsla kan ett vanligt videomöte med en legitimerad tandläkare vara precis det som behövs för att ta första steget mot en tryggare tandvård

Artikel granskad 2020.03.30 av
Berndt Johansson,
Legitimerad tandläkare

toothie-download-appstore-googleplay

Prova Toothie redan idag!

 • Videosamtal med Leg. Tandläkare
 • Gratis för barn och ungdomar
 • Öppet alla dagar 06:00 - 24:00

Skaffa appen

toothie-App Store-downloadtoothie-Google Play-download