Sneda tänder

Det finns många orsaker till sneda tänder. Tack vare nya tekniker är det enklare att åtgärda problemet med relativt smidiga lösningar och få din tandrad att sitta rakt och fint igen. Förutom vackra leenden bidrar raka tänder även till en bättre tandhälsa.

Förutom vackra leenden bidrar raka tänder till en bättre tandhälsa. En symmetrisk och ordnad tandrad underlättar vid rengöring samt ger dig ett jämnare bett. Du undviker således problem med inflammationer i tandköttet och det blir lättare att tugga. Sneda tänder är inte alltid ett problem för tandhälsan men kan ha negativ effekt på självförtroendet och det allmänna välbefinnandet. Med leenden sprider människor glädje och vi på Toothie vill att du ska känna dig bekväm och tillfreds med att använda dina ansiktsuttryck fullt ut. Att åtgärda sneda tänder är tack vare nya tekniker enklare än någonsin och du kan med relativt smidiga lösningar få din tandrad att sitta rakt och fint igen. För den yngre generationen kanske dessa åtgärder mest grundar sig i en missnöjdhet över att tänderna inte ser ut som du vill medan det för den äldre generationen handlar om att kunna bibehålla en god tandhälsa och ej förlora tänder på ålderns höst. Det finns många orsaker till sneda tänder och oavsett om du är vuxen eller barn kan vi på Toothie se till att du får raka och snygga tandrader som du känner dig nöjd med. När du använder Toothies tjänster får du snabbt professionell hjälp och steget till att förbättra tandhälsan är kortare än någonsin. .

Orsaker till sneda tänder

Ofta är dina tänder sneda utan att du vet varför. Det är emellertid tydligt att det är under utvecklingen av tänderna som det bokstavligen kan gå mest snett. Barn med olika vanor påverkar tändernas tillväxt på olika sätt och det finns vissa riskfaktorer som kan vara bra att hålla ett extra öga på. Visst är det möjligt att bryta barnens vanor men det är förstås inte alltid helt enkelt. Föräldrar brukar dessutom vara ovetandes om vad som kan göras för att minimera riskerna för att tänderna ska växa snett. Det finns många orsaker till sneda tänder och vissa faktorer går att påverka medan andra är genetiska. Här följer de vanligaste orsakerna till snedställningar i din tandrad.

Nappanvändning & sug på tummen

Det har visat sig att ju längre barn suger på tummen eller nappen desto större är risken för felställningar och sneda tänder. Detta beror på att tummen helt enkelt trycker fram tandraden och får tänderna att vinklas framåt, utåt. Denna typ av snedställning karaktäriseras av att framtänderna ej vilar mot varandra när du biter ihop. Det bildas alltså ett mellanrum mellan överkäken och underkäken. Likaså kan ett stort användande av napp eller överdrivet tryck från tungan leda till samma typ av undanträngning av framtänderna. Det kan därför exempelvis vara bra att i god tid avsluta vana att suga på tummen och att använda napp.

Trånga utrymmen

Visdomständerna kan ha en framskjutande effekt på övriga tänder framför och därmed bidra till sneda tänder p.g.a. trånga utrymmen i tandraden. Det har emellertid visat sig att det i själva verket är käkbenet som med tiden ändrar sin struktur och densitet som är den främsta anledningen till att tänderna samlas framtill i munnen och tränger undan varandra. Det är framför allt tänderna i underkäken som i dessa fall får för litet utrymme att finnas på och pressas då ur sitt läge. De överlappar varandra och kan hamna på alla håll och kanter. Även om det kan tyckas charmigt med en oregelbunden tandrad är det ofta opraktiskt för personen i fråga eftersom det försvårar rengöringen när tänderna sitter så pass tätt inpå varandra. Detta kan i sin tur leda till problem med tandköttet och i värsta fall tandlossning. 

Arv och gener

Ofta kan det helt enkelt vara så att du har din käkform och tandrad formad efter genetiska koder och då kan du inte påverka orsaken. En för liten underkäke är ett exempel på en faktor som kan leda till för litet utrymme för tänderna att växa på. Oavsett orsak har du precis samma möjligheter som andra till att få dina sneda tänder justerade för ett jämnare bett och en mer ordnad och symmetrisk tandrad. Både som vuxen och som barn. 

Direkta skador från trauma

Vid direkta kollisioner eller andra trauman mot dina tänder kan du få stora problem med både käke, tandkött och tänder som hamnar ur sitt läge. I sammanhang där risken för kollision eller våld är stor, t.ex. i kontaktsporter rekommenderar vi därför tandskydd. När du råkar ut för olyckor av dessa slag kan du vara i behov av akut hjälp och vi på Toothie finns som en trygghet när du behöver oss, var du än befinner dig.

Andra orsaker till sneda tänder

Efter mindre lyckade tandrestaureringar kan kronor och bryggor trycka mot tänderna vilket i vissa fall leder till snedställningar. Om du får svårt att tugga eller bita ihop efter en restaurering är det att rekommendera att kontakta din tandläkare för efterjusteringar. Efter eventuell tandreglering är det viktigt att följa tandläkarens rekommendationer och inte slarva med instruktioner och råd. Hör av dig till oss på Toothie om du känner dig osäker på hur du ska ta hand om dina tänder på bästa sätt efter att ha fått hjälp från tandvården.

Sätt att fixa sneda tänder

Vi på Toothie vill på enklaste och mest bekväma sätt fixa dina sneda tänder. Många frågar sig hur sneda tänder man måste ha för att få tandställning och vårt svar att det finns tandställningar även för dig som endast önskar minimala justeringar. Utvecklingen har gått framåt och självklart erbjuder vi den senaste tekniken med tandställningar. Numer finns det tandställningar, så kallade Aligners, som är näst intill osynliga och som knappt märks, varken för dig som bär den eller för den som ser dig le.

Tandreglering

För att fixa dina sneda tänder finns flera olika alternativ till tandreglering och vilket som passar bäst för dig beror på vilka förutsättningar som just du har. Idag är det vanligt med tandställningar som knappt syns eller märks i munnen. Du slipper således stålkonstruktioner där matrester fastnar och som stör dig på olika sätt vilket är det de flesta associerar tandreglering till. Två exempel på diskreta tandregleringar är Invisalign samt Six Month Smiles där Invisalign påminner om en transparent tandhållare som enkelt kan appliceras och tas ut och där Six Month Smiles mer liknar en klassisk räls men en oerhört diskret sådan.

Tandfasader – för stolta leenden

Om dina problem framför allt har med estetiken att göra och du helt enkelt önskar att få ett större självförtroende och ett vackrare leende finns tandfasader som bra lösning. Tandfasader är gjorda i porslin och fästs ovanpå dina befintliga tänder för att jämna ut och snygga till dina tänder. De är även ett bra alternativ för dig som har missfärgningar men helst slipper starka blekmedel och andra skadliga metoder. Tandfasader kan vara en metod som ger dina tänder ett naturligt och snyggt utseende.

Fixa sneda tänder utan tandställning

Genom att ersätta förlorade tänder eller avlägsna tänder som sitter i vägen kan din tandläkare i vissa fall justera dina sneda tänder utan att du behöver någon övrig tandreglering. Att ge plats åt tänder alternativt blockera möjligheten till förflyttning gör att du kan påverka förändringarna i tandraderna utan tandställning men dessa möjligheter är begränsade och ofta rekommenderas ytterligare insatser. Att försöka fixa sneda tänder helt själv är inte att rekommendera men vi kan ge dig redskapen för att du i allra största mån kan göra dig oberoende av tandvården och sköta din tandreglering hemifrån. Vi på Toothie kan efter noggranna konsultationer och undersökningar ta fram det bästa alternativet för just dig.

Starta din behandling med Toothie

Vi finns tillgängliga för dig som behöver hjälp med dina tänder var du än befinner dig. Hos Toothie får du professionell hjälp av legitimerade tandläkare precis som på klinikerna och du kan nå oss dygnet runt. Vi vill förändra ryktet om besök hos tandläkaren som något skräckinjagande och välkomnar dig som har haft tidigare dåliga erfarenheter för att möta dig på ett betryggande avstånd och på en plats som du väljer. Ladda ner vår app så kan vi påbörja en dialog där vi kan berätta mer om våra behandlingar.

toothie-download-appstore-googleplay

Prova Toothie redan idag!

  • Videosamtal med Leg. Tandläkare
  • Gratis för barn och ungdomar
  • Öppet alla dagar 06:00 - 24:00

Skaffa appen

toothie-App Store-downloadtoothie-Google Play-download