Skadade tänder

Skador på tänder inträffar ofta i samband med olyckor eller kraftiga slag då en bit eller hela tanden kan lossna, du kan också tappa en gammal fyllning i en tand. Om du har en skadad tand eller om du har slagit ut hela eller en del av tanden ska du alltid höra av dig till en tandläkare för att få råd.

Det händer ibland att tänder skadas eller slås ut vid olyckor. De flesta tandolycksfall hos barn inträffar när barnet är i 10-årsåldern, ofta i sportsammanhang eller i leken. Tänder och lagningar kan även gå sönder om du tuggar på något hårt eller biter snett. Om du har en skadad tand eller om du har slagit ut en tand ska du alltid höra av dig till en tandläkare för att få råd. Det gäller både för permanenta tänder och för mjölktänder hos barn. Kontakta Toothie och rådfråga en legitimerad tandläkare eller tandhygienist om du har skadat dina tänder, tappat en flisa eller slagit ut en tand. Vi finns tillgängliga dygnet runt.

Så kan dina tänder skadas

Skador på tänder inträffar ofta i samband med olyckor eller kraftiga slag då en bit eller hela tanden kan lossna. Ibland flyttar sig hela tanden och ändrar läge i munnen. Skador på tänder kan även ske genom till exempel frätskador från mat, godis och läsk eller om du biter på något hårt. Du kan också tappa en gammal fyllning i en tand. En skadad tand kan också vara lös och ibland ändrar den även färg. Du får ont i tanden, ofta med ilningar, och har svårt att tugga. Ibland blöder det från tandköttet som också kan svullna upp. Har du skadat en tand eller slagit ut en tand ska du alltid uppsöka tandvård så fort som möjligt för att undvika att få en permanent skada.

Skador på emaljen

En tand består av en krona som är den del på tanden som syns i munnen och roten som sitter fast i käkbenet. På kronans yta sitter emaljen och vid olycksfall kan du få en skadad tandemalj. Ofta känns tanden vass och du får ilningar i den. Går skadan djupare ner i tanden, speciellt om den når pulpan, tandnerven, kommer tanden att värka och göra ont. Skador på emaljen uppkommer också om du får ett hål, karies, i en tand eller tappar en gammal fyllning. En skadad tand med karies lagas ofta med ett hållbart och slitstarkt kompositmaterial. Rådfråga en tandläkare om du har ont i en tand, skadat en tand eller tappat en gammal fyllning. Kontakta Toothie snabbt och bekvämt och få svar på dina tandfrågor direkt.

Skador på tandköttet

Vid skador på tandköttet och vid tandköttsinflammationer blir tandköttet rött och svullet och kan lätt börja blöda när du borstar tänderna. En tandköttsinflammation kan läka ut av sig själv men går den djupt ner och angriper tandens fäste kan det leda till både tandsten och tandlossning. Om tandens rot blir infekterad kan du även få blåsor på tandköttet.  Allt du äter och dricker påverkar din munhälsa. Detta gäller också snus och cigaretter. Upprätthåll en god munhygien och borsta tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen och använd gärna tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste varje dag. På så sätt kan du undvika skador och missfärgningar på tänder och tandkött och få en god munhälsa.

Skador på tandnerven

Längs in i tanden sitter tandnerven eller pulpan som det också heter. Vid en olycka när du skadat en tand får du ofta ont i tanden och om du får en spricka eller om en bit eller hela tanden lossnar kan du också få ilningar. Går skadan ner till tandnerven kan den bli en infektion i tanden. En infekterad eller inflammerad nerv i tand är ofta temperaturkänslig med tandvärk och smärta som följd. Är tandnerven skadad måste man ofta rotfylla tanden och om tandskadan går så djupt ner så att en rotfyllning inte räcker behöver man i vissa fall ta bort tanden och exempelvis ersätta den med tandimplantat. Ibland kan det vara svårt att själv upptäcka om tanden blivit skadad och därför är det bra att kontakta en tandläkare vid en tandolycka och få råd och en professionell bedömning.

Behandlingar vid tandskador

Det finns många metoder för att behandla och laga en skadad tandemalj. Vilket tillvägagångssätt din tandläkare väljer beror på om det är en mjölktand eller en permanent tand, hur skadan uppstod och hur stor skadan är. En mindre skada eller ett kariesangrepp lagas ofta med en kompositfyllning. Vid en större skada kan tanden behöva rotfyllas eller dras ut och ersättas med en konstgjord tand. Låt en tandläkare undersöka dina tänder om olyckan varit framme. Dåliga tänder kan påverka ditt självförtroende men också din allmänna munhälsa och du kan få svårt att tugga och svälja mat och dryck.

Anmäl tandskador till ditt försäkringsbolag

Om du har en olycksfallsförsäkring ska du alltid anmäla en skadad tand till ditt försäkringsbolag. Beroende på hur din försäkring ser ut kan du få ersättning för alla tandläkarkostnader i samband med olyckan och för resorna till och från tandvårdskliniken. Om du har fått en skadad tand på jobbet ska du kontakta Försäkringskassan och fråga efter en allmän arbetsskadeförsäkring. Har din tand blivit skadad under ditt arbete och det bedöms vara en arbetsskada täcks kostnaderna för undersökningarna och behandlingarna av den försäkringen.

Vissa sporter och aktiviteter medför en högre risk för skador på tänderna. För att skydda tänderna lite extra kan din tandläkare hjälpa dig med ett tandskydd. Detta ingår dock inte i den kostnadsfria barn- och ungdomstandvården. De första gångerna som du använder ett tandskydd kan det kännas klumpigt och ovant men efter ett tag har du vant dig och tänderna får ett bra skydd.

Toothie hjälper dig

Har du eller någon i din närhet råkat ut för en olycka och skadat eller slagit ut en tand är du varmt välkommen att kontakta Toothie. Här får du snabb kontakt med en legitimerad tandläkare eller tandhygienist som kan ge dig råd och stöd. Du slipper långa väntetider och får kvalificerad patientsäker vård direkt. Det spelar ingen roll om du har slagit i din tand under fotbollsträningen eller på jobbet, om du tappat en flisa eller om tanden känns lös, om ditt barn har cyklat omkull och slagit i framtänderna eller om du tappat en gammal fyllning – vi hjälper dig! Hos Toothie får du trygg hjälp när du behöver det som mest!

toothie-download-appstore-googleplay

Prova Toothie redan idag!

  • Videosamtal med Leg. Tandläkare
  • Gratis för barn och ungdomar
  • Öppet alla dagar 07:00 - 22:00

Skaffa appen

toothie-App Store-downloadtoothie-Google Play-download