Tandvärk - ont i tänderna

Det finns olika typer av tandvärk. Smärtan uppstår på grund av att tandnerven har fått en inflammation eller infektion och kan komma och gå, både i långa och korta perioder. Det är alltid en bra idé att undersöka orsakerna bakom tandvärken med en tandläkare.

Har du ont i tänderna är detta ofta ett tecken på att en tand är skadad. Smärtan uppstår på grund av att tandnerven har fått en inflammation eller infektion. Tandvärk kan komma och gå, både i långa och korta perioder. Ena dagen kan du känna närmast outhärdlig smärta, medan tanden nästa dag har lugnat ner sig. Det finns olika typer av tandvärk. En del tandvärk brukar börja med ilningar som successivt blir värre och värre. Till slut håller de i sig så länge att du inte klarar av att hålla humöret uppe. Tandvärk kan också visa sig i form av mer huggande smärta, eller molande värk som går upp och ner i perioder.

Det är alltid en bra idé att undersöka orsakerna bakom tandvärken hos en tandläkare. Att du har ont på ett ställe i käken behöver inte betyda att det är där tandvärken kommer ifrån. Nervsystemet i munnen är komplicerat och ibland kan en irriterad tand i överkäken kännas som tandvärk i underkäken. Om du får plötsligt tandvärk är det lika bra att boka in en tid hos en tandläkare så snart som möjligt för att undvika att smärtan förvärras.

Orsaker till tandvärk

Det är vanligt att drabbas av tandvärk. Oftast beror det på att tandens nerv blivit infekterad eller inflammerad. Det kan till exempel ske om du har hål i tänderna eller djupa lagningar som stör nerven. Andra orsaker som stress och tandgnissling kan också orsaka tandvärk. Stress kan göra så att du biter ihop käkarna utan att tänka på det, vilket kan leda till tandvärk. Även förkylning, influensa och feber kan orsaka tillfällig tandvärk. Det finns också andra självklara anledningar, tandställning kan vara en sådan, eftersom det kan ta lite tid för käken att ställa om vid tandreglering. Efter ett tandläkarbesök där du har genomgått en behandling av något slag kan du också få tandvärk.

Förkylning & influensa

Tandvärk vid förkylning beror på att bihålorna svullnar upp och ett tryck skapas, framför allt mot överkäken. Förkylning i sig är inte farligt för tänderna, utan kan bara påverka i form av värk. Detsamma gäller om man får ont i tänderna vid influensa eller ont i tänderna vid feber. Vissa får så pass ont i tänderna vid förkylning att de blir övertygade om att de har problem med tänderna och uppsöker en tandläkare. Ofta kan det kännas bättre om du tillfälligt tar receptfria smärtstillande läkemedel.

Värk efter besök hos tandläkare eller -hygienist

Att känna ilningar eller få ont i tänderna efter tandstensborttagning är vanligt. Vanligtvis går obehaget över efter några dagar. Det är också vanligt att få ont i tänderna efter lagning. Att laga ett hål kan irritera tandnerven som i sin tur kan orsaka tandvärk. Värken brukar dämpas med tiden för att därefter försvinna helt, men ibland behöver du göra ett återbesök för att kontrollera att allt ser bra ut efter några veckor. Att få ont i tänderna efter du fått en brygga eller annan mer omfattande behandling är också helt normalt, eftersom käken får ställa om sig en aning i samband med behandlingen. Det brukar ge med sig med tiden.

Smärta vid viss tidpunkt eller aktivitet

Om du ofta får ont i tänderna på morgonen kan det bero på att du pressar eller gnisslar tänder när du sover. Det kan en tandläkare enkelt upptäcka vid en undersökning, eftersom slitningarna på emaljen ofta är tydliga. Detsamma kan gälla om du ofta har tandvärk bara på kvällen, detta kanske kan bero på att du har en stressig period på jobbet och du pressar ihop käkarna under dagen utan att tänka på det? Det är viktigt att ta tag i problemet innan tänderna tar allvarlig skada.

Vissa upplever situationer som ”jag får ont i tänderna när jag äter”, ”jag får ont i tänderna när jag tuggar” eller ”jag får ont i tänderna när jag går”. Det kan finnas olika orsaker bakom ett sådant tillstånd. Ofta är det ingen fara, men ibland kan det vara en visdomstand som spökar eller en nerv som är inflammerad och känslig för tryck och stötar.

Var smärtan sitter

Var tandvärken sitter och hur den uppträder beror helt på vad som ligger bakom tandvärken. En tandläkare kan avgöra vad som orsakar tandvärken vid en undersökning. En vanlig undersökning hos tandläkare är smärtfri och går snabbt. Om du känner dig orolig inför ditt besök kan du alltid boka in en mötestid för att gå igenom själva undersökningen i förväg, eller ringa och prata om din rädsla innan. Tandläkarskräck är vanligt och de flesta tandläkare har tagit fram ett tryggt och säkert arbetssätt som hanterar dessa problem på ett bekvämt sätt för dig som patient. Målet är att du alltid ska känna att du har kontroll över situationen. Konsultera gärna en legitimerad tandläkare via Toothie så kan ni tillsammans i lugn och ro gå igenom de frågor du har.

Alla kan drabbas av tandvärk

Alla kan drabbas av tandvärk, både barn och vuxna. Oavsett om det handlar om en bebis, en 10-åring eller en 60-åring så är tandvärk obehagligt och behöver lindras. Det kan vara en smärtsam och svår upplevelse att få ont i tänderna. Barn, som ibland aldrig har upplevt smärtan tidigare, kan bli oroliga och rädda. Besök en tandläkare så fort ett barn ger tecken på att ha tandvärk för att inte dra ut på obehaget.

Många vuxna drabbas av tandvärk en eller flera gånger i livet. Under en graviditet ökar mängden blod i kroppen, vilket kan ge svullnad på olika kroppsdelar. Ibland skapas ett ökat tryck i käken, vilket kan orsaka tandvärk. Gravid och ängslig kan man lätt tro att det betyder att du behöver göra något drastiskt, men oftast är det ingen fara. Kontakta en tandläkare för att få råd om hur du ska göra för att bli av med värken.

Behandling och diagnos

Det går att bota tandvärk. Tandläkare kan laga ett hål som irriterar nerven, dra ut en krånglande visdomstand eller hjälpa dig att få bukt med tandgnissling genom en bettskena. I väntan på behandling finns det också några saker du kan göra för att lindra värken på egen hand.

  • Receptfria läkemedel – Smärtlindrande läkemedel som säljs på vanliga apotek kan ofta lindra tandvärken. Medicin som innehåller paracetamol eller ibuprofen brukar hjälpa och kan även kombineras vid svårare värk.
  • Förebyggande tandvård – För att undvika att få ont i tänderna om du ofta har hål kan du behandla dina tänder med något medel som arbetar mot karies. En tandläkare eller tandhygienist kan hjälpa dig på rätt väg.

Du ska aldrig behöva gå länge utan att bota tandvärk. Det är ett smärtsamt och tråkigt tillstånd som tar energi från det övriga livet. Ta kontakt med en tandläkare så snart som möjligt då du upplever ont i tänderna. Det är något som nästan alla drabbas av någon eller flera gånger i livet och tandläkarna finns till för att hjälpa dig.

Få hjälp direkt med Toothie

Med hjälp av Toothie får du kvalificerad vård av legitimerad tandläkare och legitimerad tandhygienist direkt i mobilen. Väntetiderna är mycket korta och du får svar snabbt. Med Toothie kan du känna dig trygg med att du alltid får vård snabbt och smidigt om du skulle få problem med tänderna eller har några frågor om din munhälsa. Genom att beskriva smärtan dvs hur, när och var detta uppkom kompletterad med en optisk inspektion kan tandläkaren via Toothie ofta bedöma ursprunget till smärtan och tandlokalisering. Toothie kan även ge råd om hur man bäst tar hand om smärtan och lindrar/botar detta men även hur man ska gå tillväga för att behandla och bota ursprunget till smärtan.

För många kan det vara skönt att ta första steget till tandvården på hemmaplan. Med Toothies hjälp kan du prata med en tandläkare hemma från vardagsrummet, där du känner dig trygg. Den första, mest akuta hjälpen får du inom kort och därefter får du vägledning till nästa steg i din behandling.

toothie-download-appstore-googleplay

Prova Toothie redan idag!

  • Videosamtal med Leg. Tandläkare
  • Gratis för barn och ungdomar
  • Öppet alla dagar 07:00 - 22:00

Skaffa appen

toothie-App Store-downloadtoothie-Google Play-download