Missfärgade tänder

Upplever du att färgen på tänderna har förändrats med tiden? Det finns många bakomliggande orsaker till att missfärgningar på tänder uppstår, bland annat viss typ av mat och dryck, mediciner, ålder och tandskador. Utifrån detta kan man avgöra vilken typ av behandling som passar bäst för att få bukt med just dina missfärgningar.

Lider du av missfärgade tänder? Du är inte ensam. Många upplever att tändernas färg förändras med tiden. Alla kan drabbas av fläckar och färgskiftningar på tänderna. Det finns många kända anledningar till varför emaljen får missfärgningar. Därför kan du till viss del förebygga missfärgade tänder. En del livsmedel påverkar, men även hur din tandhygien ser ut i stort.

Varför blir emaljen missfärgad?

Det finns i stort sett tre olika typer av missfärgningar. Samtliga har olika bakomliggande orsaker.

  • Yttre missfärgningar – Yttre missfärgningar påverkar bara själva emaljen. Tändernas emalj påverkas exempelvis av vissa typer av mat och dryck, samt rökning. Ett överskott av fluor kan ge vita fläckar på tänderna, liksom kalciumbrist. Den yttre typen av missfärgningar är ofta relativt enkla att åtgärda.
  • Inre missfärgningar – När tandens inre struktur (dentin) träder fram blir tänderna mörkare och får en gulaktig ton. Detta kallas för inre missfärgning. Men man kan även få missfärgade tänder vid tandskada eller av medicin, framför allt då av mediciner som innehåller Tetracykliner.
  • Åldersrelaterade missfärgningar -Så kallade åldersrelaterade missfärgningar brukar vara en kombination av inre- och yttre påverkan. Sjukdom och intag av vissa mediciner kan ge färgförändringar. Dentinet gulnar naturligt med åren och i kombination med yttre faktorer som rökning, kaffedrickande, mediciner och mat med hög syrehalt blir motståndskraften i emaljen sämre. Det gör att missfärgningar lättare uppstår.

Det finns alltså många bakomliggande orsaker till att missfärgningar på tänder uppstår. Viss typ av mat och dryck, mediciner, ålder och tandskador påverkar. Utifrån detta kan man avgöra vilken typ av behandling som passar bäst för att få bukt med just dina missfärgningar.

Alla kan få missfärgade tänder

Du behöver absolut inte känna dig ensam om dina problem med missfärgade tänder. Vuxen som barn drabbas, och det finns hjälp att få. Missfärgade tänder hos barn kan till exempel bero på att delar av emaljen har skavts bort. Det förekommer att barns tänder får färgförändringar vid långvarigt gnisslande eller pressande. Ofta sker gnisslande av tänder nattetid, så det kan vara svårt att upptäcka. Tandskador orsakade av fall eller slag av olika slag kan också orsaka missfärgade tänder. Det är viktigt att hålla koll på eventuella tandskador under uppväxten för att se så tanden utvecklar sig som den ska. Missfärgade tänder kan ibland berätta en del om tändernas hälsa överlag. Kontakta alltid en tandläkare om du upptäcker en missfärgad tand hos ditt barn.

Att drabbas av missfärgade tänder som vuxen är inte kul. Många skäms över sina gulnande tänder och fläckar som uppstår. Men det är viktigt att veta att nästan alla drabbas av missfärgade tänder någon gång i livet.

Detta bör du undvika när du äter och dricker

Det finns flera saker du kan göra själv för att undvika att få missfärgade tänder. Undvik framför allt drycker som rödvin, kaffe och te. Mat med mycket syra i, som godis, karameller, inlagda grönsaker, bär och frukt, läsk och juice kan särskilt ge missfärgade tänder. Även tillskott av järn kan orsaka missfärgningar på tänderna, även om det inte är vanligt förekommande.

Självklart kan det vara svårt att undvika att få i sig vissa drycker och livsmedel. Om du är orolig för att drabbas av missfärgningar kan det ändå vara värt att dra ner på dem. Det finns inga dunderkurer att tala om, men en skvätt mjölk i kaffet eller teet minskar risken för missfärgningar. Kom ihåg att borsta tänderna två gånger per dag och dagligen rengöra tänderna med tandtråd eller mellanrumsborste. Ett annat knep att ta till för att stoppa tänderna från att bli mer missfärgade är att tugga tuggummi som innehåller Xylitol. Xylitol neutraliserar pH-värdet i munnen, vilket sägs motverkar fläckar och missfärgningar.

Diagnos och behandling av missfärgningar

En tandläkare behöver oftast bara titta på tänderna för att kunna avgöra vilken typ av missfärgning det handlar om. När det är kartlagt vilken typ av missfärgning du har på dina tänder kan du få förslag på olika sätt att få bort dessa. Vilken behandling som rekommenderas beror helt på förutsättningarna.

  • Tandblekning hemma – Vid lindrigare missfärgningar på tänderna kan en tandblekningsgel med tillhörande blekskena för hemmabruk användas. Det är alltid en bra idé att göra en tandundersökning innan du bleker tänderna hemma. Därefter kan du ta steget mot att få tillbaka dina vita tänder genom att köpa en blekningsbehandling hos din tandläkare. Det finns många välkända och etablerade varumärken med professionella produkter som ger bra resultat om de används på rätt sätt.
  • Professionell rengöring – I vissa fall sitter fläckarna så pass djupt att de kan vara svåra att få bukt med på hemmaplan. Då kan det ibland räcka med att besöka en tandläkare för att genomföra en professionell rengöring. Då använder tandläkaren en polerpasta som rengör tänderna på djupet.
  • Professionell tandblekning – Missfärgningar på tänderna är i majoriteten av fallen endast ett kosmetiskt problem. Om du känner att du inte trivs med utseendet på dina tänder och inte lyckas få bukt med problemen på egen hand bör du alltid kontakta en tandläkare. De kan ge dig den behandling du behöver för att du ska må bättre. En professionell tandblekning kan ta olika lång tid. Vissa typer av behandlingar tar några timmar, andra kräver hemmabehandling i flera veckor eller längre än så. Att bleka tänderna är en kemisk process där det blekande medlet går in genom emaljen och bryter ner mörkare ämnen. Beroende på tandens skick kan det ta kortare och längre tid att lyckas med blekningen.

Den bästa tandvården är den förebyggande tandvården. Du kan undvika att drabbas av missfärgade tänder genom att tänka till lite extra innan du äter eller dricker något upprepat som kan orsaka fläckar. Om problemen redan har uppstått kan du få bort missfärgade tänder på olika sätt. Professionell behandling utförd av tandläkare eller tandhygienist är alltid att föredra för missfärgade tänder.

Toothie hjälper dig –  direkt i mobilen

Det kan kännas som ett stort steg att kontakta tandvården för att få hjälp med missfärgade tänder. Är mina missfärgningar ett tillräckligt stort problem? Är jag för ung för att ha missfärgningar? Kommer tandläkaren att klaga på mina mat- och dryckesvanor? Går det att göra något åt mina tänder trots att jag är äldre? Osäkerheten ger upphov till frågor utan grund. För faktum är att missfärgade tänder är något som alla kan drabbas av, oavsett ålder. Du behöver aldrig skämmas över missfärgningar på tänderna. Du har alltid rätt att söka hjälp. Hos Toothie kan du påbörja din behandling direkt via mobilen och får professionell vägledning för dina bekymmer snabbt, smidigt och kostnadsfritt. Här början din resa mot vitare tänder.

Ibland behövs inte ett fysiskt besök för att avgöra nästa steg i behandlingen. Med Toothie sparar du både tid och pengar samtidigt som du får kontroll och möjligheten att delta aktivt i din vård. Via Toothie får du svar på dina tandrelaterade frågor av legitimerad tandläkare och legitimerad tandhygienist direkt i mobilen. Du kan när som helst kontakta Toothie för att påbörja din resa mot en tryggare och bättre tandvård – ett enkelt, men stort steg mot den tandhälsa du önskar.

toothie-download-appstore-googleplay

Prova Toothie redan idag!

  • Videosamtal med Leg. Tandläkare
  • Gratis för barn och ungdomar
  • Öppet alla dagar 07:00 - 22:00

Skaffa appen

toothie-App Store-downloadtoothie-Google Play-download