Inflammerat tandkött

Olika symptom vid en tandköttsinflammation är att tandköttet blir rött, ömt och svullet och ofta blöder när du borstar tänderna. Mindre inflammationer kan läka ut av sig själv och genom att hålla en god munhygien förebyggs problemen däremot vid svårare grad av inflammation behövs en vidare behandling hos tandhygienist/tandläkare.

Ett friskt tandkött är blekt rosa i färgen och sitter tätt mot tänderna i munnen. Ett inflammerat tandkött är däremot rött, svullet och blöder lätt när du borstar tänderna. En lättare inflammation på tandköttet går ofta över av sig själv men om du har en tuffare inflammation krävs det behandling. Ett inflammerat tandkött som inte behandlas rätt kan i värsta fall leda till tandlossning. Misstänker du att ditt tandkött är inflammerat är du välkommen att rådgöra med våra legitimerade tandläkare och tandhygienister på Toothie. Det är bättre att konsultera med en tandläkare eller tandhygienist i tid innan problemen förvärras.

Det finns många orsaker till att ditt tandkött kan bli inflammerat. Den vanligaste orsaken är en dålig munhygien. Det är viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen med en tandkräm med fluor och att regelbundet använda tandtråd eller tandstickor för att förhindra att det bildas plack och tandsten. Plack och tandsten kan orsaka både problem med tänderna och olika tandköttssjukdomar och om man inte behandlar tandsten kan det leda till tandlossning. Inflammerat tandkött kan också bero på en mängd andra saker, till exempel kan en tandprotes skava mot tandköttet eller att du har skadat, fått en spricka eller slagit ut en tand. En graviditet kan också göra så att tandköttet känns svullet och irriterat. Hos barn i förskoleåldern är det vanligt med höstblåsor som är ett virusangrepp som ger blåsor i och runt munnen.

Vad är en inflammation i tandköttet?

En tandköttsinflammation är när den mjuka vävnaden som sitter runt tänderna blir inflammerad. En orsak till att tandkött blir inflammerat är en tandköttsinfektion. Det beror helt enkelt på att det samlats bakterier runt om, samt på tänderna. Om bakteriebeläggningarna, som brukar kallas plack, får ligga kvar leder detta till inflammationer i tandköttet som i sin tur kan leda till tandsten och tandlossning. Tandlossning som orsakats av inflammation i tandköttet heter parodontit. Vid tandlossning har bakterierna och tandstenen gått djupt ner i den ficka som bildats mellan tänderna och tandköttet och det blir svårt att komma åt och borsta där med tandborsten. Tandlossning är ofta en långsam process och därför är det extra viktigt att sköta sina tänder och sitt tandkött för att förebygga problemen.

En infektion när kroppen angripits av till exempel virus eller bakterier är en orsak till ett inflammerat tandkött men det finns även andra orsaker till tandköttsinflammationer. Inflammationer i tandköttet kan bero på att en tandprotes skaver eller att en tand är skadad. Ett inflammerat tandkött är också vanligt vid en förkylning med ont i halsen.

Vad ska man då göra när man har ont i tandköttet? En mild tandköttsinflammation går ofta över av sig själv. Var noga med din munhygien. Se också över dina kost- och dryckesvanor. Tobak är en annan faktor som kan påverka tandköttet negativt. Om infektionen eller inflammationen inte går tillbaka ska du rådfråga en tandläkare för vidare behandling. Tandsten kan inte borstas bort, utan måste slipas bort av tandvårdspersonal. Är det en tandprotes som inte passar som orsakat tandköttsproblemen kan din tandläkare slipa till den och beror det inflammerade tandköttet på en sprucken, söndrig eller utslagen tand ska du alltid låta en tandläkare undersöka munnen.

Visdomstand och inflammerat tandkött

Visdomständerna är de tänder som sitter längst bak i käken. Det är inte ovanligt att visdomständer ställer till med problem och en besvärlig visdomstand kan leda till inflammerat tandkött. Tandköttet runt visdomstanden kan bli irriterat och inflammerat när tanden växer upp och håller på att bryta igenom tandköttet. Ibland tar det lång tid för visdomstanden att komma upp och då kan inflammationen bli ganska långvarig. Visdomstanden kan även skada den tand som sitter närmast och på så sätt ge problem med tandköttet. Det är ofta svårt att hålla visdomständerna rena och därför samlas det lätt bakterier i dem som kan orsaka infektioner och karies. Har du svårt att gapa, får ont i tanden, blir svullen och röd i tandköttet och om du till och med få feber ska du konsultera en tandläkare. Känner du att svullnaden går ner mot halsen är det extra viktigt att ringa till en tandläkare för rådgivning eller söka vård direkt. En visdomstand som ställer till med problem kan man dra ut.

Inflammerat tandkött hos barn och om du är gravid

Det är inte ovanligt att gravida drabbas av problem med tandköttet och ofta blir det värre under graviditetens gång. Det är nivåförändringarna av könshormonerna i kroppen som orsakar det inflammerade tandköttet när du är gravid. Inflammationen går i de flesta fall tillbaka efter förlossningen. Är du orolig är du alltid välkommen att rådfråga en tandläkare på Toothie.

Barn kan också drabbas av infekterat tandkött. Precis som hos vuxna blir tandköttet rött och svullet och kan blöda lite vid tandborstning. Barn kan också få svullet och irriterat tandkött när nya tänder bryter fram. Det kan klia lite i munnen och en del barn dreglar extra mycket när de nya tänderna kommer. Något mjukt att bita på eller lite försiktig massage på tandköttet kan lindra om barnet tycker att det kliar och gör ont. Barn kan även få blåsor och sår i munnen. De kan sitta på tandköttet men även på tungan och på kindernas insidor. Dessa blåsor brukar kallas höstblåsor och är en virusinfektion som går över av sig själv, ofta inom en vecka.

Behandling av inflammerat tandkött

Tandköttsinflammationer sker av olika skäl men går att behandla och förebygga med god munhygien. Inflammerat tandkött kan bero på bakterier, att en tandprotes skaver eller att en tand är skadad. I samband med en förkylning kan också ditt tandkött bli inflammerat, likaså vid en graviditet. I en del fall är det en visdomstand som ställer till med problem och hos barn kan det vara höstblåsor eller när nya tänder bryter igenom som ger ett svullet och ömt tandkött.

Hur ska man då behandla ett inflammerat tandkött? En bra munhygien med tandborstning med fluortandkräm två gånger om dagen, gärna kompletterat med användning av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste, är det bästa sättet för att undvika inflammationer i tandköttet. Det finns även bakteriedödande medel som man kan skölja munnen med. Känner du dig osäker på hur du ska borsta och ta hand om dina tänder är du välkommen att kontakta våra tandläkare och tandhygienister för att få råd och tips. Har du problem med tandsten ska du även gå regelbundet till en tandläkare eller en tandhygienist för att rengöra tänderna ordentligt och putsa bort tandstenen. Tandsten som får sitta kvar på tänderna kan orsaka tandlossning. Regelbundna konsultationer hos en tandläkare eller en tandhygienist kan även öka chansen till att upptäcka olika tandköttssjukdomar. En del försöker att behandla infekterat tandkött med en huskur. Det kan handla om allt från behandlingar med aloe vera och saltvatten till behandlingar med kryddnejlika, bikarbonat och ingefära. Vi rekommenderar att du kontaktar Toothie istället om har några frågor om inflammerat tandkött. Här får du råd och stöd av legitimerade tandläkare och tandhygienister hur du på bästa sätt kan ta hand om din mun och dina tänder. En god munhygien är första steget till en bra munhälsa.

Toothie hjälper dig med tandköttsproblem

Om du har problem med tandköttet är det viktigt att du söker hjälp. Till Toothie kan du alltid höra av dig med din oro och dina funderingar. Här svarar legitimerade tandläkare och tandhygienister på dina frågor. Det är tryggt och bekvämt och du slipper långa väntetider. Vi finns till för dig året runt och fyller den lucka som idag finns mellan rådgivning via icke legitimerad tandvårdspersonal och ett fysiskt besök på en tandvårdsklinik.

En lättare inflammation i tandköttet går ofta över av sig själv. Går däremot svullnaden och ömheten inte ner på några dagar ska du kontakta och rådfråga en tandläkare. När du hör av dig till Toothie får du hjälp direkt. En tandköttsinflammation som inte behandlas kan orsaka tandlossning och därför är det viktigt att komma i kontakt med tandvården i ett tidigt stadium.

toothie-download-appstore-googleplay

Prova Toothie redan idag!

  • Videosamtal med Leg. Tandläkare
  • Gratis för barn och ungdomar
  • Öppet alla dagar 06:00 - 24:00

Skaffa appen

toothie-App Store-downloadtoothie-Google Play-download