Infektion i en tand

Infektion i tanden kan leda till en molande värk och ibland som huggande smärta som ofta blir mer intensiv ju längre tiden går. De vanligaste behandlingarna för att komma till rätta med tandvärken är att rotfylla tanden eller att dra ut den.

När en eller flera tänder av någon anledning är skadade får du tandvärk. Det betyder att tanden eller tänderna har blivit inflammerade eller infekterade. När du har tandvärk får du ofta ilningar i tänderna som ofta blir mer intensiva ju längre tiden går. Ibland får du en molande värk och ibland får du värk som kommer som huggande smärta. Detta leder ofta till att du får svårt att sova och blir trött och irriterad. Du kan även få svårt att äta, dricka och borsta tänderna.

En infektion i eller under en tand börjar ofta med ett hål, ett kariesangrepp. Tandens emalj skadas och när hålet växer tar sig bakterierna in i tandnerven, pulpan, och man får en tandinfektion. En infektion i en tand måste behandlas för att inte förvärras. Ofta gör tandläkaren en rotfyllning på tanden men är infektionen svår kan man behöva dra ut tanden. En infektion i en tand kan även uppstå om du till exempel slår i tanden hårt, om du har en visdomstand som krånglar, om du fått en spricka i tanden eller om du har en djup lagning i tanden. Det finns några sjukdomar, till exempel käkledsinflammation och bihåleinflammation, där symtomen kan likna dem vid tandvärk. Det är därför alltid bra att rådgöra med en tandläkare när du har tandvärk för att komma till rätta med problemen. Ibland är det svårt att lokalisera var någonstans i munnen värken kommer ifrån. Smärtan kan till och med kännas i motsatt käke och stråla upp mot örat. Legitimerade tandläkare på Toothie kan hjälpa dig med rådgivning och en första bedömning för vidare åtgärder.

Kan en infektion i en tand vara farlig?

Har du en infektion i en tand ska du alltid låta en tandläkare undersöka munnen. En infektion i munnen eller i käkarna börjar nästan alltid i tänderna och sprider sig sedan till de vävnader, alltså tandköttet, som sitter runt tanden eller tänderna. En infektion kan även uppstå i den grop som bildas efter en tandutdragning och man kan få infektioner i munnen där nya tänder bryter igenom och kommer fram.

En utdragen tand kan ersättas med ett tandimplantat eller med hjälp av bro eller krona.  det flesta fall behandlar man inte en tandinfektion med antibiotika. Tandläkaren kan dock göra en bedömning att behandla med antibiotika om infektionen riskerar att spridas till andra områden i kroppen. Bakterier från en infektion i en tand kan spridas till exempelvis ditt hjärta. När du kontaktar Toothie för att en första bedömning och råd om en infekterad tand ska du alltid berätta om du har ett nedsatt immunförsvar, om du har problem med hjärtklaffarna, om du har fått strålterapi mot käkarna eller om du tar medicin mot benskörhet. Antibiotika dämpar och tar bort infektionen men den ursprungliga orsaken till tandinfektionen måste alltid åtgärdas. Detta innebär att Toothie kan hjälpa dig vidare i din fortsatta behandlingsresa antingen via en bokning hos en tandläkare för vidare utredning eller direkt remiss till en specialist som kan utreda och därefter utföra en lämplig behandling.

Detta kan orsaka infektioner

När en tand är infekterad får du ofta tandvärk med ett rött och svullet tandkött runt tanden, ofta blöder det lite när du borstar tänderna. Den infekterade tanden kan även kännas öm och lite lös och du kan få dålig andedräkt. Om infektionen går djupare kan du få svårt att svälja och äta, och du kan till och med få feber. Kontakta Toothie om du har ett eller flera av dessa symtom för att får en snabb bedömning av behovet av vård.

En tand består av den vita delen, kronan, som du ser i munnen och roten som sitter i käkbenet. Längst in i tanden sitter tandnerven eller pulpan som det också heter. Tandvärk får du när pulpan är inflammerad eller infekterad. När tanden angrips av karies kan bakterier komma in i pulpan och orsaka ilningar och smärta. Om man inte lagar hålet sprids den till tandens rotkanal och där kan den även sprida sig till vävnaderna som sitter utanför rotspetsen. Du får en molande tandvärk. Den vanligaste behandlingen är att rotfylla tanden. Tandläkaren öppnar upp tanden, tar bort den mjuka vävnaden och fyller sedan rotkanalen igen. Om rotfyllningen inte håller helt tätt kan du få en infektion under en rotfylld tand. Då kan bakterier komma in igen och tandläkaren måste göra en ny rotfyllning. Även en djupare lagning i en tand kan vara otät och orsaka infektioner i tanden.

Tandköttet som ska sitta tätt mot tänderna kan dra sig tillbaka och frilägga rotytan. Ovanför tandköttet skyddas tanden av tandemaljen men där tandköttet försvinner kan infektioner lättare uppstå. Du får ofta svåra ilningar när du äter och till och med luft som kommer in när du andas kan ge ilningar. Du kan också skada eller tappa en tand i en olycka vilket kan orsaka infektioner. Du kan också få en infektion efter en utdragen tand. En del människor gnisslar och pressar tänderna så hårt så att emaljen slipas ner och tandnerven inte får det skydd som den behöver. Det är inte heller ovanligt att man får en infektion när en visdomstand ska komma fram eller när barn ska få sina permanenta tänder. Även en tandprotes som skaver i munnen kan orsaka infektioner.

Långvariga infektioner i en tand

En infektion i pulpan ger ofta både ilningar och tandvärk. Många upplever smärtan som mycket kraftig och obehaglig. Tyvärr väntar många som har en infektion i en tand alldeles för länge innan de tar kontakt med en tandläkare. Vid en långvarig infektion kan tandroten brytas ner och därför är det viktigt att rådfråga en tandläkare i tid. Ladda ner appen Toothie så kommer du snabbt och enkelt i kontakt med en legitimerad tandläkare eller tandhygienist. Sprider sig infektionen vidare till andra delar av kroppen kan man behöva behandla med antibiotika. Den skadade tanden som orsakat besvären måste sedan behandlas för att man ska bli av med infektionen.

Behandlingar vid tandinfektioner

Tandinfektioner behandlas oftast genom att man rotfyller tanden eller att man gör en extraktion, det vill säga att man drar ut tanden. Förr var det vanligt att man även gav penicillin vid en infektion i en tand. Idag är man dock mycket mer restriktiv med antibiotikabehandlingar på grund av resistensrisken. I en miljö med mycket antibiotika kan bakterierna skapa ett eget försvar mot antibiotikan vilket innebär att de blir resistenta. Effekten vid antibiotikabehandlingar vid allvarligare infektioner blir då mycket lägre. Antibiotika vid en infekterad tand bör bara ges vid svåra infektioner med feber och när det finns tecken på att infektionen kan sprida sig. För att göra en helhetsbedömning kontrollerar tandläkaren om du har andra sjukdomar eller tar någon medicin som kan förvärra tillståndet. Man gör också en bedömning efter hur stort ingrepp man planerar, hur allvarlig tandinfektionen är och det allmänna hälsoläget.

Rådfråga alltid en tandläkare om du har en tandinfektion. Hos Toothie får du kvalificerad vård av legitimerade tandläkare och tandhygienister och en snabb bedömning som kan minska din oro. Måste tanden undersökas ska du uppsöka en tandvårdsklinik där en tandläkare kan göra en noggrann undersökning. En rotfyllning kräver ofta flera återbesök på tandvårdskliniken. En tandutdragning är bara aktuell om tanden är så skadad att en rotfyllning inte går att göra.

Ett bra sätt att förhindra infektioner är att upprätthålla en god munhygien. Detta gör du genom att borsta tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen och använda tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste på de ställen där det är svårt att komma åt med en vanlig tandborste. Tänk också på att undvika mat som inte är bra för tänderna och att inte småäta mellan måltiderna. Drick vatten om du är törstig. Vatten påverkar inte tänderna på något sätt. Snus och cigaretter kan också påverka tänderna negativt. Våra tandläkare och tandhygienister kan ge råd hur du bäst ska ta hand om dina tänder och din mun för att få en god munhälsa.

Kontakta Toothie för rådgivning om tandinfektioner

Ibland är det svårt att veta när man ska söka hjälp. Det kan vara svårt att urskilja om tandbesvären är helt normala eller om de har orsakats av något allvarligt. Du kan ha ilningar och tandvärk som är hanterbara men som är väldigt långvariga. Ska man söka hjälp då? Ja, det är bättre att kontakta en tandläkare för en konsultation innan problemen förvärras. Det är viktigt att få rätt behandling i tid. Till Toothie kan du höra av dig om du har en molande och ihållande tandvärk, om du har tänder som är ömma och känns rörliga, om du råkat ut för en olycka och skadat en tand, om du har rött och svullet tandkött eller om du har ilningar. Vi strävar mot att finnas tillgängliga 365 dagar per år och vi är alltid måna om att ge snabba svar utan långa väntetider.

toothie-download-appstore-googleplay

Prova Toothie redan idag!

  • Videosamtal med Leg. Tandläkare
  • Gratis för barn och ungdomar
  • Öppet alla dagar 07:00 - 22:00

Skaffa appen

toothie-App Store-downloadtoothie-Google Play-download