Ilningar i tänderna

Ilningar/Isningar kan uppkomma bland annat när man utsätter tänderna för kyla eller värme (varma eller kalla drycker) och söt eller surt intag. Beroende på bakomliggande orsak kan din tandläkare åtgärda problemet på olika sätt.

Ofta upplever du ilningar i tänderna när du dricker varma eller kalla drycker eller sätter tänderna i något sött eller surt. De flesta av oss kan relatera till den intensiva smärta som kan uppstå när du biter i en glass eller tuggar i dig en seg godisbit. Det är svårt att inte vrida sig och instinktivt hålla sig för kinden mot tanden där värken utgår ifrån. Ibland beror detta på att du är överkänslig av naturen men ilningarna kan i andra fall härledas till andra faktorer och det finns många olika orsaker till att dessa besvär uppstår. Ilningar, eller isningar i tänderna innebär obehagliga smärtor som påverkar människors vardag och många tvingas göra förändringar i sina levnadsvanor för att slippa besvären. För dig med regelbundna besvär är det vanligt att känna maktlöshet eftersom det kan vara svårt att göra någonting för att undvika obehaget. Kanske lever du med en konstant oro och då är det svårt att slappna av ordentligt. Som tur är så finns det hjälp att tillgå och vi på Toothie tar gärna emot dig när du inte längre står ut med ilningarna.

Vad är ilningar i tänderna?

Ilningar i tänderna uppstår när dentinet som ligger under emaljen av olika anledningar blir exponerat. Detta kan bero på karies eller direkta skador mot tanden. Du kan också uppleva ilningar i tänderna om ditt tandkött drar sig undan och på så sätt exponerar dentinet. Dentinet består av små kanaler som löper ut från pulpan och har kontakt med tandnerven. Nerven stimuleras och medför dessa obehagliga smärtor. Vissa personer lider av extra känsliga tänder och får lättare ilningar av olika stimuli såsom varma och kalla drycker eller citrus. Det finns många andra orsaker till ilningar i tänderna och om du kontaktar oss på Toothie så kan vi undersöka problemet i just ditt fall för att hitta en lämplig åtgärd. En sak som är säker är i alla fall att ingen ska behöva leva sitt liv med denna typ av smärta dagligen då det i allra högsta grad påverkar livskvalitén negativt och kan leda till ökad stress och minskat välbefinnande i allmänhet.

Varför får man ilningar?

Ilningar i tänderna kan ha sitt ursprung i flera olika faktorer och är för de flesta svårt att alltid undvika under olika skeenden i livet. Beroende på vilken orsaken är kan din tandläkare åtgärda problemet på olika sätt. Vi rekommenderar därför att du tar kontakt med oss omgående om du får regelbundna problem med smärtor från ilningar.

Efter tandläkarbesöket

Det är vanligt att du efter ett tandläkarbesök för t.ex. lagning av hål eller borttagning av tandsten lider av ilningar i tänderna eftersom dentinet kan ha blivit exponerat under ingreppet. Oftast försvinner ilningarna i takt med att tanden läker och du behöver inte vara orolig så länge förändringen går åt rätt håll. Om tillståndet däremot förvärras eller om du upplever att det inte blir bättre bör du ta kontakt med din tandläkare för en efterkontroll och eventuella åtgärder. 

Efter tandblekningen

Många tandblekningsmedel kan skada emaljen och efteråt kan du därför få problem med ilningar. Dessa problem brukar försvinna med tiden men i vissa fall kan du behöva åtgärder från en tandläkare.

Efter tandborstningen

Ett överdrivet eller felaktigt tandborstande kan medföra skador på emalj liksom tandkött. Använde en mjuk borste och tandtråd och borsta försiktigt i små cirkulära rörelser, tand för tand. Var noga med att få bort eventuella matrester mellan tänderna då dessa bakterier kan bilda karies och skada dina vävnader. Om du inte följer tandläkarens rekommendationer för hur du ska sköta din munhygien ökar risken för ilningar eftersom du riskerar att exponera dentinet.  

Efter borttagningen av tandsten

Att ta bort tandsten är ett nödvändigt ont om du vill undvika ilningar i tänderna men det finns risk för att du upplever ökade nivåer av ilningar direkt efter behandlingen. Detta beror helt enkelt på att tandstenen även har fungerat som ett skyddande lager över dentinet och när det avlägsnas blir nerven till en början exponerad. Dessa problem är tillfälliga och så länge du sköter din munhygien kan du räkna med att du i fortsättningen slipper både tandsten och ilningar i tänderna eftersom tandköttet läker och emaljen förstärks. Om du ej blir av med besvären rekommenderar vi att åter tar kontakt med oss för vidare undersökningar.

Under förkylningen

När du är förkyld och får inflammerade bihålor kan det upplevas som ilningar i tänderna. Detta beror på att tandrötterna från de bakre tänderna i överkäken sträcker sig nästan hela vägen upp till bihålorna och känner där av inflammationen. Smärtan utgår från tandnerven och det kan kännas som att du har fått problem med tänderna när det i själva verket är en vanlig förkylning eller influensa. Det kan vara lätt att koppla eventuell feber till tandsmärtor men det är alltså ofta av andra orsaker du upplever symtomen. Om ilningarna fortsätter efter att du har blivit frisk rekommenderar vi att du tar kontakt med oss så ser vi till att du får en undersökning av tandläkare. 

När du äter godis eller andra sötsaker

Ilningarna kan uppstå när du äter choklad eller äter sura karameller. Toothie rekommenderar att du avstår från att äta godis och andra söta eller sura saker för att undvika ilningar, speciellt om du är extra känslig. Emaljen skadas av socker och syra och dentinet blir således exponerat. Om du har ilningar i tänderna kan du börja med att eliminera dessa faktorer för att se om smärtorna försvinner. Hör av dig till oss så kan vi guida dig åt rätt håll för att du ska bli av med besvären. 

Under graviditeten

Om du är gravid kan du uppleva ilningar från ena dagen till den andra. Detta beror på ökade nivåerna av östrogen respektive progesteron som påverkar blodflödet i tandköttet och medför att tandnerven blir extra känslig för olika stimuli. Det är inte ovanligt att du som gravid har rejäl tandvärk och ilningar i tänderna ena dagen för att nästa dag inte ha några besvär alls. Kontakta din tandläkare om besvären blir ihållande och om du befarar en tandinfektion eftersom detta är särskilt allvarligt under en graviditet.

Behandling av ilningar hos tandläkare

Om du lider av ilningar i tänderna kan du först och främst försöka ändra din kost eller hur du borstar dina tänder eller hur du använder tandtråd eller mellanrumsborste vid rengöring av dina tänder. Undvik socker och sura produkter och skaffa en mjuk tandborste som du noggrant går igenom alla tänder med. Med tandtråden får du bort matresterna mellan tänderna och undviker därmed bakterieansamlingar som kan skada tandköttet. Se till att även din tandkräm innehåller fluor för att ytterligare öka skyddet. Vi rekommenderar att du kontaktar oss på Toothie om du inte blir av med dina besvär.

Få hjälp mot Ilningar hos Toothie

Vi på Toothie kan hjälpa dig med dina ilningar och du är välkommen att kontakta oss direkt i vår app. Här finns tandhygienister och tandläkare som efter undersökningar och diagnostik kan ringa in orsaken till ilningarna i tänderna och utifrån dem göra nödvändiga insatser för att du ska slippa dessa obehagliga smärtor i din vardag. Vi lagar eventuella skador på dina tänder och kan tack vare vår app följa upp våra patienter med en kontinuerlig dialog. På detta sätt kan vi se till att du får hjälp om problemen skulle återuppstå eller svara på dina frågor gällande hur du på bästa sätt kan ta hand om dina tänder och slippa besvär med ilningar i fortsättningen.

toothie-download-appstore-googleplay

Prova Toothie redan idag!

  • Videosamtal med Leg. Tandläkare
  • Gratis för barn och ungdomar
  • Öppet alla dagar 07:00 - 22:00

Skaffa appen

toothie-App Store-downloadtoothie-Google Play-download