Visdomstand

Visdomständerna är de fyra permanenta tänderna som sitter längst in i käken, både uppe och nere. Oftast dyker de upp mellan 17 och 25 års ålder. Många människor har problem med sina visdomständer. Det finns olika skäl till detta bland annat att det kan vara svårt att rengöra eller att det inte finns tillräckligt med utrymme för visdomstanden att växa fram.

Visdomständerna är de fyra permanenta tänderna som sitter längst in i käken, både uppe och nere. Att dra ut en visdomstand är en operation som görs för att ta bort en eller flera visdomständer ur munnen. Om det saknas tillräckligt med utrymme för visdomstanden att växa på kan problem uppstå. Du kan få tandvärk, påverkan på andra tänder eller en infektion. Det är då det blir aktuellt att dra ut visdomstanden. Ibland kan en tandläkare eller tandkirurg rekommendera att dra ut visdomständer trots att de i nuläget inte orsakar några problem. Då görs det helt enkelt i förebyggande syfte. Ingreppet utförs av en tandläkare eller tandkirurg.

Vad skiljer en visdomstand från en vanlig tand?

Visdomständerna är de sista permanenta tänderna som växer fram i munnen. Oftast dyker de upp mellan 17 och 25 års ålder. Vissa människor får aldrig några visdomständer. Andra får visdomständer som inte orsakar fler problem än övriga tänder. Och en del upplever stora problem när visdomständerna kommer. Då kan det vara läge att överväga att dra ut visdomstanden. Det brukar inte vara några problem att ta bort visdomstand, även om det kan göra ont efteråt.

Skäl att ta bort visdomständer

Många människor har problem med sina visdomständer. Det finns olika skäl till att dra ut dem.

 • De fastnar och växer inte fram – Hos vissa människor kommer visdomständerna upp så långt bak i munnen att de inte kan växa. Då ligger de istället och lurar i käkbenet eller under tandköttet, vilket kan orsaka problem.
 • Fel vinkel – Om visdomständerna växer i fel riktning kan de växa in i de andra tänderna och skapa ett tryck mot dem. Här är det är vanligt att smärta uppstår och rekommendation är vanligtvis att visdomstanden avlägsnas.
 • Ont om plats – Hos vissa människor kommer visdomständerna upp utan att det finns plats i munnen för dem. Då pressar de mot övriga tänder i käken och kan orsaka problem.
 • Svårt att komma åt – Eftersom visdomständerna ofta sitter så långt bak i käken kan de vara svåra att nå med tandborste.

Oavsett vilket problem man har så är oftast den enkla behandlingen att helt enkelt dra ut visdomstanden. När så görs är blödning, värk och ibland svullnad naturlig del under och efter behandlingen. Att tänka på vid planerat ingrepp är att förbereda sig noga. Tala med din tandläkare vad som exempelvis gäller kost, innan och efter ingreppet, värk och smärtlindring osv. Ju mer förbered du är inför att dra ut visdomstanden, desto bättre. .

Från diagnos till behandling

Om du lider av tandvärk, känner att det spänner i tandköttet eller har andra problem med käken bör du uppsöka en tandläkare. Om det är en visdomstand som krånglar är det bäst att ta tag i problemet så snabbt som möjligt. Då slipper du eventuella komplikationer som kan uppstå om problemet får fortgå.

Inför behandlingen

Inför behandlingen är det viktigt att du går igenom ingreppet med din tandläkare. Fråga om allt du funderar över kring ingreppet och diskutera vilken typ av smärtlindring som brukar kännas bäst för dig. I extrema fall kan du sövas ner under operationen. Prata också igenom vilka eventuella hälsoproblem du har sedan tidigare samt vilka dagliga mediciner du tar. Kom ihåg att planera in gott om tid för ingreppet. Ta ledigt från jobbet, ordna skjuts hem efteråt, boka barnpassning och djurvakt.

Så går behandlingen till

Ofta kan en visdomstand dras ut med tång, precis som vanliga tänder. Då krävs det att den vuxit fram tillräckligt långt för att tandläkaren ska få grepp om den med tången. Generellt sätt är det enklare att dra ut visdomständer i överkäken än i underkäken. Käkbenet i överkäken är nämligen mjukare än i underkäken.

Om tanden är mer svåråtkomlig behöver visdomstanden opereras bort. Oftast krävs ingen större operation, men förberedelserna är mer noggranna och en tandkirurg kan komma att utföra ingreppet. När en visdomstand opereras bort görs ett snitt i tandköttet. Då syns benet som tanden sitter i. Med hjälp av en borr avlägsnar tandläkaren eller tandkirurgen benet tills tandens rotsystem blir synligt. Ibland behöver tanden delas innan den kan tas bort helt.

Du kommer inte att ha ont under själva behandlingen. Det finns olika typer av smärtlindring och bedövning som kan användas. Komplikationer kan uppstå oavsett hur väl förberedd operationen och smärtlindringen är, men det är inget att oroa sig över. Oftast får du både lokalbedövning och smärtlindring på en gång. I svårare fall kan du även sövas ner.

Efter behandlingen

Efter att du har dragit ut en visdomstand kan du känna dig på olika sätt. Alla människor reagerar olika på olika upplevelser, behandlingar och preparat. Om du bara har fått en lokalbedövning kan du känna dig redo att köra hem själv och starta återhämtningsprocessen. Vissa kan till och med återgå till sitt arbete dagen efter och göra sådana vardagliga saker som man brukar göra.

Det gör inte ont att dra ut en visdomstand. Ont efteråt har dock de allra flesta, mer eller mindre. Med största sannolikhet kommer du att känna svullnad och obehag kring området i tre dagar ungefär. Det brukar sedan ta några veckor innan munnen läker helt och hållet.

Det finns några saker du kan göra själv för att snabba på läkningsprocessen.

 • Kyl ner – Att hålla ett paket is mot ansiktet kan minska svullnad och rodnad.
 • Håll varmt – Använd en varm handduk eller varmvattenflaska för att minska smärtan i den värkande käken.
 • Träna käken – Öva på att försiktigt öppna och stänga käken för att träna den efter ingreppet.
 • Tänk på vad du äter – Försök att komma ihåg att äta mjuk mat som är enkel att tugga och svälja. Det kan till exempel vara pasta, ris eller soppa. Se också till att få i dig mycket vätska.  
 • Ta dina tabletter – Om du får smärtstillande utskrivet av din tandläkare, så kom ihåg att ta dem. De lättar på svullnad och värk.
 • Börja borsta dag två – Börja med tandborstningen igen dagen efter behandlingen. Obs, har du har opererats så undvik att borsta i det opererade området. Vid operation kan du skölja med Klorhexidin i upp till 7 dagar och undvika tandborste i det opererade området, men borsta övriga tänder som vanligt.

Kostnader för utdragning

Att behöva dra ut en visdomstand är förstås inte kul. Det kan kosta en del och priset varierar från tandvårdsklinik till tandvårdsklinik. Saker som bedövningsform, omfattning och annat kan påverkar kostnaden. Fråga din tandläkare om hur prisbilden ser ut, så att du kan förbereda dig på alla plan. Priset varierar beroende på om din visdomstand kan dras ut med tång eller om det krävs en operation. Att dra ut en visdomstand med tång brukar kosta mellan 1 200 – 2 000 kronor ungefär. Vid en operation tillkommer några tusenlappar.

Toothie snabbar på processen

Toothie är en digital vårdlösning där legitimerade tandläkare och tandhygienister vägleder dig inom tandvården. Det är snabbt, enkelt och bekvämt. Du behöver inte lämna hemmet utan håller kontakt via ett vanligt videomöte, likt andra vårdappar.

Om du har problem med en visdomstand kan Toothie snabba på processen – direkt i mobilen! Första besöket kräver ofta inte mer än en diskussion om problemen och förslag på olika behandlingar. Att prata med en tandläkare eller tandhygienist på Toothie i ett första stadium sparar både tid och pengar. Dessutom krävs inga resor som sliter på miljön. Oavsett om du bor på landsbygden eller i storstaden kan du kontakta oss och få svar på dina tandrelaterade frågor direkt. Om du behöver dra ut visdomstand akut kan Toothie skynda på proceduren, vilket många uppskattar. Att dra ut visdomstand akut kan vara svårt att få till genom traditionell, fysisk vård, men via Toothie får du svar på en gång.

Naturligtvis kan du också ringa Toothie efter genomförd behandling av visdomstand. Det är inte helt ovanligt att vissa komplikationer uppstår vid denna typ av ingrepp. Feber kan vara ett exempel. Här kan det då kännas skönt att få prata med en legitimerad tandläkare och få tips och råd om hur du ska göra för att må bättre.

toothie-download-appstore-googleplay

Prova Toothie redan idag!

 • Videosamtal med Leg. Tandläkare
 • Gratis för barn och ungdomar
 • Öppet alla dagar 07:00 - 22:00

Skaffa appen

toothie-App Store-downloadtoothie-Google Play-download